30 Jan 2017

VIEROITUKSESSA

Ihana, kamala, addiktoiva, stalkkauksen lähde, itsetuntoa huonontava sekä parantava, pelottava sekä aikaakuluttava helvetillinen sosiaalinen media, joka vie puolet päivästä sitä selaillessa. Ensimmäinen askel parantumiseen on itselleen addiktion myöntäminen. Mä myönnän, että musta on tullut ihan mahdoton puhelimen räpeltäjä. Ja mitä siellä loppujen lopuksi on: EI MITÄÄN.
Psst: Kenen puhelimen näyttö näyttää ikinä näin tyhjältä?

vierotus4
Ensimmäisen oman iPhonen sain vasta viime helmikuussa 2016, kun unohdin mun rakkaan täysnäppäimistö Nokian lentokoneeseen, enkä löytänyt mistään sellaista enää edes käytettynä. En ajatellut sen olevan kova muutos elämään, mutta oikeestaan puhelin liimattuna käteen all day every day se todellisuus nykyään vaan on. Joulukuussa vieroituksen merkeissä poistin kokonaan kaikista sovelluksista ilmoitukset. Puhelimeen rupesi tulemaan mitä älyttömämpiä “Kaverisi Ida julkaisi pitkästä aikaa uuden kuvan” ja jokainen some hälytti viesteistä, kuvista ja päivityksistä ihan kokoajan. Koulussa on tosi vaikea keskittyä, koska kun viesti tulee, on tosi vaikeaa antaa sen vain olla ja jättää katsomatta. Kavereiden kanssa puhelimen on pakko olla aina läsnä, vaikka keneen sun siinä tilanteessa on oltava yhteydessä? Ilmoituksien poistaminen osoittautui suhteelliseksi mielenrauhan palauttajaksi, kun ei ole tarvinnut avata jotakin sovellusta joka toinen minuutti. Suosittelen tätä ihan kaikille.

Lähinnä kaikki sovellukset on tällä hetkellä käsitetty sosiaalisena mediana, mutta tammikuuksi päätin poistaa puhelimesta mulle ne kolme pahinta eli Facebookin, Instagramin ja Snapchatin. Edelleen selailen kuitenkin BuzzFeediä ja Pinterestiä, mutta lähinnä inspiraation ja “uutisten” merkeissä. Kai nää on mulle tapa vieroittautua kun tupakoitsijalle nikotiinipurkka?

vierotus1
Heti samalla sekunnilla kun poistin puhelimesta sovellukset tuli tosi tyhjä olo “Mitä siellä tapahtuu?” “Laittaakohan kukaan mulle viestiä?”. Instagramissa en voi kyttäillä tuttujen ja puolituttujen elämää, kuka on uiskentelemassa Thaimaan turkooseissa vesissä ja kuka heittää Boomerang artsy videoita kehiin. Kim Kardashian on kuullemma palannut someen just sillon kun mä poistin sen. Kaverit puhuu välillä, että kuka on julkaissut minkäkin kuvan ja vähän saan purra hammasta, etten pyydä näyttämään mulle. Ja mitä mä teen kun jotain hauskaa tapahtuu, pidän omana tietonani?

Luulin, että tää lakko olis paljon pahempi näin alkuun. Mä sallin itelleni muutaman porsaanreiän, joten ei tää täys some tyhjyys oo missään nimessä ollut. Koneella käyn välillä vilkaisemassa Facebookin viestit, selaamatta seinää kylläkin, enkä Instagramiin ole vielä koneen kautta kajonnut. Täydellinen amish elämä ilman somea ja teknologiaa tuskin tänä päivänä enää onnistuu, mutta sen kuluttamisen vähentämisestä on tuskin kenellekään haittaa.

vierotus3
Sosiaalisesta mediasta on tullut yhtä paha addiktio, kuten vaikka pelaamisesta. Sitä ei vaan tiedetä kuinka pahasti se tulee vaikuttamaan ihmissuhteisiin, työntekoon ja sosiaaliseen käyttäytymiseen tulevaisuudessa ja kaikista tärkeimpään, mielenterveyteen. Oon ite tosi onnellinen, että mun lapsuus ja teini-ikä oli täysin some vapaa, koska sitä ei ollut edes kunnolla olemassa tai saatavilla silloin. Näin aikuisempana oma addiktio on helppo itse tiedostaa, koska tietää paremmasta ajasta, jolloin oikeesti keskityttiin siihen mitä tehtiin ja niihin ihmisiin kenen kanssa oltiin, eikä ollut tarvetta olla kokoajan tavoitettavissa muuhun maailmaan. Mutta mitäs ne ketkä kasvaa lapsesta asti puhelin nenän edessä? Mitenhän niille käy?

vierotus2
Tammikuun jälkeen mulla on varmaan suhteellisen ahdistunut olo ladata uusiksi sovellukset sillä tiedän jo nyt, että tulen selaamaan jokaisen parhaan kaverin Instagramin läpi, Snapchat räjähtää avatessa kuukauden takaisia snäppejä ja Facebook on sitä samaa sontaa mitä aina. Uskon, että tällä vieroituksella voin kuitenkin vähentää huomattavasti omaa puhelimen näpyttelyä ja keskittyä ympärillä tapahtuviin asioihin.

Hyvät keskustelut, kunnon yöunet, inspiroitumiset, nopeat aamut, ihmissuhteet, omat mielipiteet, luominen ja uudet taidot tapahtuvat, kun puhelin on kiinni ja poissa näkyviltä.

Tuuli

No comments:

Post a Comment

Canon eos 5d mark II,
28-135mm & 50mm 1.4

Nikon 1 j2,
10-30 mm